„Polski przemysÅ‚ mleczarski – znaczÄ…ca branża przemysÅ‚u spożywczego”.
Pod takim tytuÅ‚em zostaÅ‚ opublikowany artykuÅ‚ prof. dr hab. CzesÅ‚awa Skowronka, wykÅ‚adowcy Collegium Mazovia w dwutygodniku „Zielony Sztandar”.
„PrzemysÅ‚ mleczarski należy do ważniejszych branż przemysÅ‚u spożywczego. Jest przykÅ‚adem dynaÂmicznie rozwijajÄ…cej siÄ™ branży przemysÅ‚owej w okreÂsie polskiej transformacji systemowej. Jest dostawcÄ… szerokiej gamy produktów spożywczych, które coÂdziennie znajdujÄ… siÄ™ na stole każdej polskiej rodziny. Z drugiej zaÅ› strony jest odbiorcÄ… mleka, podstawoÂwego produktu rolnictwa. PrzedsiÄ™biorstwa tego przeÂmysÅ‚u dziaÅ‚ajÄ… na konkurencyjnym rynku, a sprostaÂnie jego wymogom jest szczególnie trudne, wymaga determinacji w dziaÅ‚aniu, odczytywaniu przyszÅ‚ych szans, a nade wszystko zagrożeÅ„. Stale doskonalona i rozszerzana bogata oferta produktowa, a także jej znaczÄ…cy udziaÅ‚ w wydatkach gospodarstw domowych na produkty żywnoÅ›ciowe, uzasadniajÄ… bliższe spojÂrzenie na ten przemysÅ‚.”
Zapraszamy do zapoznania siÄ™ z ciekawÄ… analizÄ… danych i spojrzeniem na przemysÅ‚ mleczarski przez „obserwatora zewnÄ™trznego”.
Pełny artykuł można zobaczyć tutaj: Zielony Sztandar