GÅ‚os ekonomisty

20 października 2021
2021_10_20_starter_mleczarski_1
 Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

„Polski przemysÅ‚ mleczarski – znaczÄ…ca branża przemysÅ‚u spożywczego”.

Pod takim tytuÅ‚em zostaÅ‚ opublikowany artykuÅ‚ prof. dr hab. CzesÅ‚awa Skowronka, wykÅ‚adowcy Collegium Mazovia w dwutygodniku „Zielony Sztandar”.

„PrzemysÅ‚ mleczarski należy do ważniejszych branż przemysÅ‚u spożywczego. Jest przykÅ‚adem dyna­micznie rozwijajÄ…cej siÄ™ branży przemysÅ‚owej w okre­sie polskiej transformacji systemowej. Jest dostawcÄ… szerokiej gamy produktów spożywczych, które co­dziennie znajdujÄ… siÄ™ na stole każdej polskiej rodziny. Z drugiej zaÅ› strony jest odbiorcÄ… mleka, podstawo­wego produktu rolnictwa. PrzedsiÄ™biorstwa tego prze­mysÅ‚u dziaÅ‚ajÄ… na konkurencyjnym rynku, a sprosta­nie jego wymogom jest szczególnie trudne, wymaga determinacji w dziaÅ‚aniu, odczytywaniu przyszÅ‚ych szans, a nade wszystko zagrożeÅ„. Stale doskonalona i rozszerzana bogata oferta produktowa, a także jej znaczÄ…cy udziaÅ‚ w wydatkach gospodarstw domowych na produkty żywnoÅ›ciowe, uzasadniajÄ… bliższe spoj­rzenie na ten przemysÅ‚.”

Zapraszamy do zapoznania siÄ™ z ciekawÄ… analizÄ… danych i spojrzeniem na przemysÅ‚ mleczarski przez „obserwatora zewnÄ™trznego”.

Pełny artykuł można zobaczyć tutaj: Zielony Sztandar