Po dwuletniej pandemicznej przerwie 6 i 7 maja w Siedlcach odbył się Jarmark św. Stanisława
Podczas Jarmarku który odbył się po raz kolejny w naszym mieście można było zaobserwować dużą liczbę chętnych do prezentacji ginących zawodów rzemieślniczych. Siedlecki jarmark stał się dla wielu szansą do szerokiej promocji regionalnych produktów i tradycyjnych dla regionu potraw. Jest to także wydarzenie, które jednoczy mieszkańców miasta Siedlce i przyległych miejscowości oraz tworzy okazję do dzielenia się bogactwem tradycji i kultury.
Na placu gen. Sikorskiego i okolicznych uliczkach nie zabrakło stoisk z rękodziełem artystycznym, tradycyjnymi wyrobami kulinarnymi, słodyczami, zabawkami, biżuterią oraz artykułami przydatnymi w domu na co dzień. W programie znalazła się także VIII Siedlecka Kulinariada.
Dwudniowym targom towarzyszyły prezentacje jedynego zawodowego kataryniarza w kraju – Kataryniarza Warszawskiego, biorącego udział w największych Festiwalach Kataryniarzy i Artystów Ulicznych w Europie. Kolejną atrakcją Jarmarku były Warsztaty Garncarskie, podczas których każdy chętny mógł spróbować swoich sił i poznając tajniki wiedzy o tej sztuce ludowej.
Odbyły się także Targi Edukacyjne siedleckich placówek oświatowych, które miały możliwość zaprezentować się swoi przyszłym uczniom i ich rodzicom oraz studentom.
Nie zabrakło tam też przedstawicieli Collegium Mazovia, którzy odpowiadali na pytania zainteresowanych ofertą osób.
Poniżej zamieszczamy krótką foto relację.